“Al in 1688 wordt door Willem III Jenever geïntroduceerd in Engeland en dat wordt de voorloper van de hedendaagse Gin.”
Jenever
Jenever zoals we dat vandaag de dag kennen bestaat uit (graan)alcohol, moutwijn en kruiden zoals jeneverbes, kruidnagel, anijs, koriander en karwijzaad. Moutwijn, eigen gelijk aan new make whisky, is een distillaat van rogge, mais en tarwe welke twee maal is gedistilleerd.
Na de tweede distillatie hebben we een moutwijn die wordt gebruikt om de jenever zijn volle rijke smaak te geven. In het verleden werden er kruiden toegevoegd om de smaken te maskeren en hieronder zat ook de jeneverbes welke uiteindelijk de Jenever zijn naam heeft ontleend.
Soorten Jenever
We kennen in Nederland drie soorten Jenever namelijk Jonge Jenever, Oude Jenever en Corenwyn. De verschillen tussen de jenevers wordt bepaald door de hoeveelheid moutwijn die wordt toegevoegd aan de jenever en de toevoeging van suiker. Corenwyn bevat meer alcohol dan je Jonge en Oude namelijk 38% ten opzichte van 35%.
De feiten
Sinds 20 mei 2008 is jenever door de Europese Unie erkend als beschermde geografische aanduiding. Het mag alleen worden geproduceerd in Nederland, in België en in een paar aangrenzende gebieden van Frankrijk en Duitsland. Oude en Jonge Jenever mag alleen in Nederland en België worden geproduceerd.
Oude Jenever zoals we dat nu kennen heeft niets te maken met lagering of leeftijd.
Oude Jenever refereert eigenlijk naar het oude recept hoe jenever tot aan het begin van de vorige eeuw werd gemaakt. Met de ontdekking van kolomdistillatie ontstond er een goedkopere manier van alcohol maken en hieruit ontstond de Jonge Jenever. Jenever kennen we al sinds 1650 maar Corenwyn komt pas op de markt rond 1880.
De stap van Jenever naar Gin is eigenlijk heel klein. Al in 1688 wordt door Willem III Jenever geïntroduceerd in Engeland en dat wordt de voorloper van de hedendaagse Gin.
Gin
Gin is een distillaat van vergist graanbeslag waaraan tijdens het distilleren Jeneverbes aan de basis staat maar daarnaast gebruik gemaakt wordt van meerdere kruiden, specerijen, planten, wortelsoorten, gedroogd fruit, zaden en/of noten. We kennen een aantal type Gin:
London Dry Gin
London Dry Gin is de klassieke stijl van gin maken. Londen Dry is een kwalificatie die staat voor een eenmalige distillatie waarin alle ingrediënten worden mee gedistilleerd. Daarnaast is water het enige ingrediënt wat na de distillatie mag worden toegevoegd.
Distilled Gin
Distilled Gin kenmerkt zich door hetzelfde proces, maar hier worden na afloop nog infusies toegevoegd of extra ingrediënten mee gedistilleerd.
Old Tom Gin: Gin soort die tegenwoordig nauwelijks gebruikt wordt, maar door de revival van klassieke cocktails wel weer geproduceerd wordt – en dus verkrijgbaar is. Dit is de zoete stijl van gin, oorspronkelijk zoet om de scherpe alcoholsmaak te verhullen.
Dutch Gin
Een donkere Nederlandse stijl Gin gemaakt van mout.
Wat is het verschil tussen Gin en Jenever?
Eenvoudig gezegd is de bindende factor tussen gin en jenever de jeneverbes. Het eerste verschil zit hem in de alcohol. Gin moet geproduceerd worden met neutrale alcohol, jenever met graanalcohol. Neutrale alcohol wordt gedistilleerd tot 96%. Daarnaast bevat jenever moutwijn, wat zorgt voor een sterke graansmaak. Dit geeft jenever een complex karakter en maakt het minder geschikt om te mixen. Gin wordt op zijn beurt gedistilleerd met een grote hoeveelheid kruiden en dankt daar zijn body aan terwijl het goed mixbaar blijft. Jenever leent zich beter om puur te drinken, al dan niet gekoeld. Kortom, jenever en gin zijn echt twee verschillende producten.
Ik vertel u graag meer over de verschillende Gin en Jenevers in de winkel! Iets proeven? Ook dat kan! Wine & Spirits by Teun organiseert diverse proeverijen.
3971 GR Driebergen-Rijsenburg
Dinsdag: 09:30 – 18:00
Woensdag: 09:30 – 18:00
Donderdag 09:30 – 18:00
Vrijdag: 09:30 – 18:00
Zaterdag: 09:00 – 17:00
Zondag: gesloten