Whiskey

Home / Assortiment  / Whiskey

“Het verschil tussen whiskey en whisky heeft te maken met het land van herkomst”

Wat is whiskey of whisky?

Whisk(e)y is een sterke drank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslagen gerijpt op houten vaten. De naam komt van het Iers Gaelische uisce beatha of uisge beatha en het Schots Gaelische uisge beatha, dat “levenswater” betekent.

Hoe wordt whisky geproduceerd?

Het productieproces van whisky kent verschillende stappen. Het proces begint met het bevochtigen van gerst waardoor de gerst zal ontkiemen tot mout. Dit heet mouten of malting. Daarna worden de moutkorrels boven een open vuur, of met hete lucht gedroogd, het eesten of kilning. Dit deel van het proces heeft grote invloed op de uiteindelijke smaak van een whisky aangezien de rookgeur diep doordringt in de moutkorrels. De voor het vuur gebruikte brandstof kan bijvoorbeeld wel of geen turf bevatten.

Daarna, tijdens het mashen worden de gedroogde korrels fijngemalen en wordt er vervolgens water aan toegevoegd. In het ontstane moutbeslag zal het zetmeel na verloop van tijd omgezet worden in suikers. De volgende belangrijke stap in het proces is het gisten (fermentation) van de suikers. Hierdoor ontstaat de alcohol in het moutbeslag. De drank die ontstaat wordt ‘wash’ genoemd. Het alcoholpercentage is dan echter nog niet veel hoger dan in bier en bedraagt ongeveer 7 tot 8 % alcohol.

De laatste stap in het productieproces van whisky is het distilleren (distillation). Hierbij wordt de wash in een koperen potketel (wash still) of roestvaststalen kolomketel verhit tot boven het kookpunt van alcohol (78,3°). De verdampte alcohol wordt gekoeld en opgevangen waardoor deze een hoger alcoholpercentage heeft dan de wash. Dit distilleren wordt herhaald in een kleinere koperen potketel, de spirit still, waarna de dan ontstane whisky (spirit) in eikenhouten vaten wordt opgeslagen om te rijpen. Naast het eesten zijn ook de ketels en vaten van grote invloed op de smaak en het karakter van de whisky. Een minimale rijpingstijd voor een whisky is 3 jaar en 1 dag (volgens de Engelse wet, daarvoor heet het nog new make spirit), maar vele whiskysoorten worden veel langer opgeslagen in de houten vaten. Een goede whisky kan wel 30 jaar opgeslagen worden voordat deze uiteindelijk gebotteld wordt en in de winkel komt te staan.

Single malt whisky

Tegenover de blended whisky’s staan de single malt whisky’s, die bestaan uit whisky’s afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky’s hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak; bijvoorbeeld de whisky’s uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak. Single malts worden gedistilleerd in koperen potketels. Tijdens het bereiden past men de techniek eesten toe, waarbij de gemoute gerst wordt verhit door de warmte en rookgassen van een vuur dat vaak met een deel turf gestookt wordt. Deze turf of juist het ontbreken ervan heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky.

Het maken van single malt whisky is niet enkel voorbehouden aan Schotland. Ook in andere landen over de hele wereld wordt single malt whisky gemaakt.

Blended malt whisky

Blended malt is samengesteld uit malt whiskies uit verschillende distilleerderijen. Deze categorie werd vroeger ook “pure malt” of “vatted malt” genoemd. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Johnnie Walker Green Label en Nikka Black Label.

The Scotch Whisky Association heeft in februari 2005 nieuwe richtlijnen aan haar leden uitgegeven. Daarin staat dat vatted of pure malts in het vervolg allemaal blended malts moeten worden genoemd.

Blended whisky

Blends bestaan uit verschillende malt whisky’s en graanwhisky’s. Op deze manier verkrijgt men een heel complexe smaak. Een belangrijke reden waarom er zoveel blended whisky wordt gedronken is dat graanwhisky snel en goedkoop geproduceerd kan worden. Op deze manier kan men makkelijk aan de grote vraag naar whisky voldoen. De blended whisky’s beslaan zo’n 95% van de whiskymarkt.

Exclusieve whisky’s

Een echte kenner, liefhebber, of beide? Dan is het goed om te weten dat wij exclusieve whisky’s zoals; Dalmore 21 en 25, Talisker 34 yrs Single Cask en Bowmore Devils Cask op voorraad hebben.

Ambassador Peated Malts of Distinction

De Peated Malts of distinctions is een range van geturfde single malt whisky’s. Het brengt een breed scala van rokerige whisky’s waaronder The Ardmore, Bowmore, Laphroaig en Connemara. Voor deze groep whisky’s ben ik één van de twintig slijters in Nederland die een ambassadeursrol vervuld en dus regelmatig leuke acties kan doen met deze krachtige Whisky’s

De naam komt van het Iers Gaelische uisce beatha of uisge beatha en het Schots Gaelische uisge beatha, dat ``levenswater`` betekent.

BEL ONS OP
0343 – 756 482
ADRES
Traaij 84
3971 GR Driebergen-Rijsenburg
OPENINGSTIJDEN
Maandag: gesloten
Dinsdag: 09:30 – 18:00
Woensdag: 09:30 – 18:00
Donderdag 09:30 – 18:00
Vrijdag: 09:30 – 18:00
Zaterdag: 09:00 – 17:00
Zondag: gesloten